खानेकुराका नामहरू नेपाल भाषामा
दाल/झाेल युक्त तरकारी------ केँ
भात---------------------------- जा
चिउरा------------------------- बजि
समे---------------------------- समे
खाजा------------------------ नसाः
तरकारी----------------------- तकारी
मासकाे दाल------------------- म्याय् केँ
मासकाे दाल काँचाे----------- म्याय्
मुसुराे दाल--------------------मुसु केँ
मुसुराे--------------------------मुसु
मुंग ---------------------------मुं
अचार-------------------------सना
अदुवा------------------------- पालु
लसुन-------------------------- लावा
जिरा---------------------------जि
खुर्सानी------------------------ मल्ता
नुन----------------------------चि
बेसार--------------------------हलु
मसला-------------------------मस्ला
भटमास-----------------------मुस्या
बाडी---------------------------भुतु
मक्कै-------------------------कनि
तिल---------------------------हाम्वं
साग---------------------------पाच्छै
ताेरीकाे साग------------------तुकँचा
पालुंगाे------------------------पाेलः
चमसुर------------------------चसु
सलाद पत्ता-------------------जिसाः
धनियाँ------------------------धन्याँ
काँक्राे-------------------------तुसि
अम्बा--------------------------अम्ब/अामासी
अमला-------------------------अम्ब
मासु---------------------------लाः
फर्सि--------------------------फसि
तितिकरेला-------------------ककंचा
मुला--------------------------लैँ
कलेजाे-----------------------सेँ
चना--------------------------चाना
केराउ-----------------------कय् गू/केग्व
पानी-------------------------लः
झाेल-------------------------तीः
कुखुरा-----------------------खा
कुखुराकाे मासु--------------खाया लाः
भैंसीकाे मासु----------------मेँया लाः
माछा------------------------न्याँ
तेल--------------------------चिकँ
ध्यू----------------------------घ्यः
मेथी--------------------------मिः
बिहानकाे खाना------------- ज्यनाः
दिउँसाेकाे खाजा------------ सना/ बजी
बेलुकिकाे खाना------------ बेलिः
अण्डा-----------------------खेँः
बदम------------------------बणा
नासपाती--------------------पासी
सुपारी-----------------------ग्वेः
कागती----------------------काग्ती
दुध--------------------------दुरू
दही-------------------------धाै
माेहि------------------------माेइ
दुर्खा------------------------दुरूख्व
गहुँ-------------------------छुस्याः
भाेजहरूमा खाना वा भाेज खाने केहि समय अगाडि खाने चमेनालार्इ ''काैलाः'' भनिन्छ।
सबै खानेकुरा खाइ सकेपछि खाने सालदलार्इ सिसापुसा भनिन्छ। जसमा केराउ, फलफुल, मुला र नुन हुने गर्दछ।
छुटफुट पछि अपडेट गरिने छ।
दाल/झाेल युक्त तरकारी------ केँ
भात---------------------------- जा
चिउरा------------------------- बजि
समे---------------------------- समे
खाजा------------------------ नसाः
तरकारी----------------------- तकारी
मासकाे दाल------------------- म्याय् केँ
मासकाे दाल काँचाे----------- म्याय्
मुसुराे दाल--------------------मुसु केँ
मुसुराे--------------------------मुसु
मुंग ---------------------------मुं
अचार-------------------------सना
अदुवा------------------------- पालु
लसुन-------------------------- लावा
जिरा---------------------------जि
खुर्सानी------------------------ मल्ता
नुन----------------------------चि
बेसार--------------------------हलु
मसला-------------------------मस्ला
भटमास-----------------------मुस्या
बाडी---------------------------भुतु
मक्कै-------------------------कनि
तिल---------------------------हाम्वं
साग---------------------------पाच्छै
ताेरीकाे साग------------------तुकँचा
पालुंगाे------------------------पाेलः
चमसुर------------------------चसु
सलाद पत्ता-------------------जिसाः
धनियाँ------------------------धन्याँ
काँक्राे-------------------------तुसि
अम्बा--------------------------अम्ब/अामासी
अमला-------------------------अम्ब
मासु---------------------------लाः
फर्सि--------------------------फसि
तितिकरेला-------------------ककंचा
मुला--------------------------लैँ
कलेजाे-----------------------सेँ
चना--------------------------चाना
केराउ-----------------------कय् गू/केग्व
पानी-------------------------लः
झाेल-------------------------तीः
कुखुरा-----------------------खा
कुखुराकाे मासु--------------खाया लाः
भैंसीकाे मासु----------------मेँया लाः
माछा------------------------न्याँ
तेल--------------------------चिकँ
ध्यू----------------------------घ्यः
मेथी--------------------------मिः
बिहानकाे खाना------------- ज्यनाः
दिउँसाेकाे खाजा------------ सना/ बजी
बेलुकिकाे खाना------------ बेलिः
अण्डा-----------------------खेँः
बदम------------------------बणा
नासपाती--------------------पासी
सुपारी-----------------------ग्वेः
कागती----------------------काग्ती
दुध--------------------------दुरू
दही-------------------------धाै
माेहि------------------------माेइ
दुर्खा------------------------दुरूख्व
गहुँ-------------------------छुस्याः
भाेजहरूमा खाना वा भाेज खाने केहि समय अगाडि खाने चमेनालार्इ ''काैलाः'' भनिन्छ।
सबै खानेकुरा खाइ सकेपछि खाने सालदलार्इ सिसापुसा भनिन्छ। जसमा केराउ, फलफुल, मुला र नुन हुने गर्दछ।
छुटफुट पछि अपडेट गरिने छ।
No comments:
Post a Comment